Nie ma wątpliwości, że Instagram jest jedną z największych platform społecznościowych w dzisiejszych czasach. Miłośnicy fitnessu lubią podglądać życie innych pasjonatów sportu i oglądać ich zdjęcia na Instagramie. Poza tym można zaczerpnąć niezłą dawkę motywacji i inspiracji do ćwiczeń, czy przepisów kulinarnych od innych, o czym nie raz pisaliśmy [...]
[...] rację czy też nie. Trening barków według Svenda Karlsena Karlsen jest słynnym trójboistą, mniej znanym kulturystą IFBB (kontuzja przerwała obiecującą karierę) i w swoim czasie bardzo znanym zawodnikiem strongman (mistrz WSM 2001, wicemistrz 2000 r., III miejsce 1999 r.). Można spekulować, iż gdyby nie wiek Mariusz Pudzianowski miałby w latach [...]
[...] dziedziną z którą wiążą się niezliczone mity i przekłamania. W poniższym opracowaniu postaram się wyjaśnić kwestie, które najczęściej są mitologizowane w internecie i prasie, a wynika to z niezrozumienia zagadnienia. Kiedyś tworzono mity dla wyjaśnienia chociażby pochodzenia chorób, na przykład: zarazy wiązano z „klątwą bogów”, [...]
Jeśli nie chcesz czytać wszystkich poniższych badań, to najkrótsza odpowiedź brzmi: tak, pod warunkiem, iż stosujesz kreatynę cyklicznie, zachowując odpowiednie przerwy. Przy stałej suplementacji po kilku miesiącach jej podawanie staje się niezauważalne, bo organizm przyzwyczaja się do stałego napływu ergogenika. Dlatego dobrze byłoby robić [...]
[...] między tymi zjawiskami; GLUT2 – wątroba, komórki beta-trzustki, jelito cienkie, nerki. Transport niezależny od insuliny. Transportery z tej grupy są aktywne tylko w okresie poposiłkowym (GLUT1 ma większe powinowactwo do glukozy); , na pewnym etapie transportuje także fruktozę). Ten rodzaj transportera pobiera i uwalnia glukozę; GLUT3 – mózg [...]
[...] tętnic wieńcowych, pełni rolę przy wzroście stanu zapalnego. Białko c-reaktywne - białko ostrej fazy - CRP (ang. c-reactive protein) Jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, infekcji wirusowej, bakteryjnej, wysokie stężenia są powiązane np. z oparzeniami. Na stężenie [...]
[...] okolicznościach kulturysta nie traci dużo wody czy elektrolitów. Zupełnie czym innym jest trening w wysokiej temperaturze, przy większej wilgotności, o dłuższym czasie trwania jednostki treningowej. Czasem kulturyści sięgają po diuretyki, jednak taka sytuacja dotyczy nielicznego promila ćwiczących, więc nie można jej odnosić do [...]
[...] stykają się sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych, jest spadek ilości czerwonych krwinek. Śmierć erytrocytów ma wielorakie przyczyny (np. mechaniczny ucisk w stopach w czasie biegu) . Dlatego taką rewolucję np. w kolarstwie spowodowały III generacje EPO. EPO drastycznie zwiększa ilość hematokrytu. Podobne efekty daje większość SAA np. anapolon [...]
[...] tłuszczów 0.7, a białek 0.8, odnotowano spadek osiągów przy 45-minutowej jeździe na czas (o 18%). A więc dieta wysokotłuszczowa spowodowała korzystną adaptację w zakresie użycia tłuszczów, jako „paliwa”, ale kosztem spadku mocy średniej i maksymalnej oraz osiągów wytrzymałościowych. Podsumowanie Istnieją inne, liczne badania, które mówią o [...]
[...] Podtrzymuje zarówno procesy krótkotrwałe (trening siłowy, trening interwałowy, powtarzane sprinty, bieg na 1-3 km), jak i pracę trwającą wiele godzin (np. bieg na dystansie półmaratonu i maratonu, triatlon, długodystansową jazdę na rowerze itd.). Podawanie odżywki (np. carbo lub bardziej zaawansowanej w rodzaju „ISO energy plus” [...]
[...] o 78.8%, a pozostawanie w zimnej wodzie przez 45 minut spowodowało wzrost stężenia noradrenaliny o kolejne 82.4%! Tempo metabolizmu wzrosło około trzykrotnie w okresie zanurzenia. Po ogrzaniu w ciepłej wodzie (40°C), pacjenci wykazali przejściowy skok stężenia noradrenaliny w osoczu, a następnie szybki spadek jej stężenia do poziomów [...]
[...] ketogenicznej przy jej krótkoterminowym stosowaniu, raczej naukowcy donoszą o spektakularnym oddziaływaniu podobnego systemu żywienia np. dla poprawy glikemii. Niektóre doniesienia mówią o tym, iż podobna dieta może być szkodliwa w pewnych aspektach przy stosowaniu jej powyżej 12 tygodni, u zwierząt. Jednak podchodziłbym do podobnych informacji z [...]
[...] zawierających syrop kukurydziany, pochodzący ze skrobi. Zwykły syrop kukurydziany składa się wyłącznie z oligomerów glukozy i glukozy, z kolei HFCS jest wytwarzany w procesie enzymatycznym, który prowadzi do częściowej izomeryzacji glukozy, w wyniku czego powstaje fruktoza. HFCS jest zasadniczo sprzedawany w dwóch postaciach - HFCS-42 i [...]
[...] = dostarczana energia – jesz tyle, ile zużywasz w ciągu dnia. EFEKT = BEZ ZMIAN NA WADZE wydatek energetyczny > dostarczana energia – to znaczy, że jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym. Czyli dostarczasz wraz z pokarmem mniej energii, niż wydatkujesz w trakcie treningu, aktywności poza treningiem i mniej, niż wynika z twojego metabolizmu [...]
Mimo upływu lat ludzie nadal podążają za modą, w niektórych przypadkach może być to groźne dla życia. Tak stało się z robieniem fotografii zwanych selfie, często w różnych niebezpiecznych okolicznościach. Co roku słyszy się o młodych ludziach, którzy spadli z budynku, utopili się lub stracili życie w inny efektowny sposób, bo „chcieli mieć to [...]
W ostatnim czasie triathlon stał się coraz bardziej popularną dyscypliną. W okresie wakacyjnym mamy mnóstwo zawodów, które przyciągają do siebie starych wyjadaczy, jak i osoby debiutujące, które chciałby spróbować sił w tym sporcie. Jeśli myślisz, że ukończenie triathlonu jest poza Twoim zasięgiem... to jak najbardziej się mylisz. Nie rób zmian [...]
[...] lub wręcz nieistniejące eksperymenty. A kto próbuje weryfikować dane pochodzące np. z infografik lub chwytliwe nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja cukrzycy? W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w wieku 51 lat) z dziesięciu różnych [...]
[...] 10% dobowego wydatku energii spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub ćwiczenia — od około 15% dobowego wydatku u osób prowadzących siedzący tryb życia do nawet 40% u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia Im więcej mięśni stracisz, tym wolniej będziesz pozbywał się tkanki tłuszczowej! Referencje: [...]
[...] blokowany jest szlak mTOR. Dlatego w trakcie treningu synteza białek mięśniowych ulega supresji, a „odblokowaniu” dopiero 1-2 h po treningu. Właśnie w tym czasie możliwy jest transport cukru do mięśni bez wyrzutu insuliny, a zwiększa się się aktywność szlaku sygnałowego (kinaza białkowa B, mTOR, S6K1-substrat mTOR oraz eEF2). [...]